Grupna Psihoterapija

Tu sam za vas.

Grupa tj. grupna psihoterapija je «svijet u malom» u kojoj članovi, uz pomoć terapeuta, uče razumijevati vlastita ponašanja, uče kako prevladati strahove, poboljšati intimne i društvene odnose, te u sigurnom okruženju isprobati nove vještine. Kako bi se svi članovi osjećali sigurno i bili u kontaktu sa svojim autentičnim emocijama, važna su grupna pravila. Navest ću nekoliko ključnih pravila:

Jedno od najvažnijih pravila grupe je pravilo tajnosti (diskrecije) – ono što se dogodi unutar grupe ostaje u grupi – i to pravilo omogućava sigurno mjesto članovima da podjele svoju intimu. Važno je znati kako njihova priča neće izaći izvan grupe. Svi članovi grupe se obvezuju na čuvanje tuđe privatnosti.

Na grupi pričamo iz „ja“ pozicije, onako kako smo mi nešto doživjeli, bez savjetovanja, komentiranja, kritiziranja, analiziranja i prekidanja drugih i njihovih procesa.
Preporuka dobronamjernosti prema sebi – svaki član grupe potiče se pratiti svoje unutarnje procese i ponašati se u skladu s njima.
Preporuka dobronamjernosti prema drugima – neprestana svjesnost svakog člana grupe da se drugi članovi ne povrijede.

Grupna psihoterapija se održava u kontinuitetu na tjednoj ili mjesečnoj bazi kroz duži period. Grupu mogu činiti tri osobe, dok je idealna veličina 8 do 10 osoba. Skupina se obično sastaje jednom tjedno, u poslijepodnevnim satima, u trajanju od dva i pol sata. Svaki član/ica polazi ciklus od minimalno 12 susreta koji su potrebni da bi se uspostavio kontinuitet i započeo terapijski proces.

Kako izgleda tipični susret grupne terapije?
Grupa se sastaje u mom savjetovalištu  u kojem su stolice raspoređene u krugu. Susret započinje dijeljenjem osobnih iskustava članova te refleksijom kako se osjećaju u odnosu na prošlu grupnu seansu, primjerice da li je bilo dodatnih razmišljanja, jesu li osjetili napredak od posljednjeg sastanka i sl.

Prednosti grupne terapije
Poznati psihijatar dr. Irvin D. Yalom u svojoj knjizi «Teorija i praksa grupne psihoterapije», donosi 11 lječidbenih faktora grupne terapije koje pojedinac može osjetiti sudjelovanjem u grupi:

1. Ulijevanje nade – članovi osjećaju optimizam da su njihovi problemi rješivi.

2. Univerzalnost – pomaže članovima grupe da shvate kako nisu sami niti jedini u svojoj patnji i problemima s kojima se suočavaju. Vide kako i drugi članovi imaju slične probleme, te su tu da ih podrže.

3. Pružanje informacija – članovi se međusobno educiraju i osnažuju. Primjerice, mogu puno naučiti slušajući osobnu priču drugog člana grupe o tome kako se nosio s određenim poteškoćama i uspješno ih prebrodio.

4. Altruizam – članovi grupe si međusobno pružaju podršku, osnaženje i razumijevanje. Pomaganje ih obogaćuje, čime jačaju osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanja.

5. Korektivna rekapitulacija primarne obiteljske grupe – u grupnoj psihoterapiji nerijetko se dogodi da članove grupe drugi članovi asociraju na njihove roditelje, braće i sestre. Radom i bivanjem unutar sigurne grupe članovi imaju mogućnost ispraviti obiteljske odnose iz svoje prošlosti, te mogu uspostaviti nove zdravije načine povezivanja koje nisu naučili u primarnoj obitelj.

6. Razvoj socijalnih vještina – unutar grupe članovi se uče socijalnim vještinama. Potiče se i razvija primjerice tolerancija, postavljanje i prepoznavanje granica, empatija i rješavanja sukoba. To sve omogućuje bolju i zdraviju povezanost s drugima.

7. Imitativno ponašanje – pomaže članovima grupe naučiti učinkovitije načine suočavanja s problemima. Svjedočeći o tome kako drugi članovi rješavaju svoj problem primjenjujući nove i odgovarajuće metode, učimo da i mi možemo primijeniti isti ili sličan način u našem slučaju.

8. Interpersonalno učenje – unutar sigurnog prostora grupe članovi mogu otvoreno dijeliti svoju intimu i komunicirati jedni s drugima. Zauzvrat, dobivaju podršku i poštovanje. Sve to pruža članovima grupe mogućnost da se međusobno upoznaju, što im pomaže da razviju podržavajuće i autentične međuljudske odnose.

9. Grupna povezanost – predstavlja izlaz iz izolacije i pruža članovima osjećaj pripadnosti, prihvaćanja i vrijednosti.

10. Katarza – katarza u grupi može osloboditi snažne ili dugo potisnute emocije povezane s prošlim psihološkim ranjavanjima, što donosi osjećaj olakšanja i rasterećenja od viška emocija.

11. Egzistencijalni čimbenici – potraga za vlastitim životnim smislom. Uključuju pojedinčev zadatak da pronađe smisao u svom životu. Predstavljaju proces razumijevanja i prihvaćanja životne stvarnosti, bez obzira na frustracije i ograničenja koje život nosi. Uz međusobnu podršku članovi grupe uče prihvatiti život bez traženja bijega ili poricanja, bez borbe i paraliziranja.

Ukoliko se želite pridružiti grupi i osjetiti dobrobiti koje pruža grupna psihoterapija možete me kontaktirati

Gdje se nalazimo?

Na terapiji s Majom
Vl. Maja Aqqad
Ivana Cankara 5,
10000 Zagreb
Telefon:+385 921626872
E-mail: info@naterapijismajom.hr
Skype: MajaAqqad
Naša facebook stranica
Posjetite nas